Joulu ja uusivuosi Brasiliassa

Brasilia valmistautuu jouluun. Vai valmistautuuko?

Ikkunasta ulos katsomalla, ostoskeskusten ja kauppojen taustamusiikkia kuuntelemalla ja TV-uutisia ja sarjoja seuraamalla ei tietäisi, että on joulu(kuu). Joulu loistaa poissaolollaan kesäisessä Brasiliassa. Jouluun välinpitämättömästi suhtautuvalle tämä on varmasti ideaalitilanne, mutta suomalaisen jouluihmisen koti-ikävää se vain pahentaa.

Kaupungilla näkyy toki jouluvaloja, mutta ne ovat lähinnä erivärisiin valoihin kiedottuja palmuja, kuten voi nähdä tästä Belo Horizonten kaupungin postaamasta kuvasta.

Muutama vuosi sitten samaisen Praça da Liberdade –aukion viheriöivälle nurmikolle oli ”istutettu” tähtiä.

pracadaliberdade

Jouluperinteitä on yhtä monta kuin on perhettäkin. Olen kysynyt monilta eri ihmisiltä monista eri kaupungeista ja osavaltioista heidän jouluperinteistään, ja kaikilla tuntuu olevan erilainen ohjelma joulunaikaan. Ensinnäkin jouluruokia tai -jälkiruokia ei varsinaisesti ole, vaan kaikenlaista ruokaa – lasagnea, lihaa, majoneesisalaattia, riisiä, kanaa, kalkkunaa, jne. – on vaan enemmän kuin normaalisti. Portugalista on tullut perinne syödä turskaa (bacalhau) jouluaterialla, sitä ilmeisesti aika monissa perheissä valmistetaan. Minas Geraisissa yksi jouluruuista on myös leitoa à pururuca, eli kokonainen rapeanahkaiseksi paistettu porsas (josta tietenkin syödään myös se nahka). Siinä missä suomalainen joulupöytä on kasvissyöjän unelmabuffetti, brasilialaisesta pöydästä ei oikein sillä ruokavaliolla löydy mitään. Lihansyöjälle se taas on runsaudensarvi.

jouluruoka

Erään joulun juhlapöytä.

Jouluaaton ohjelmaan kuuluu mieheni perheessä sukukokoontuminen (yli 100 henkeä) maaseutukaupungissa sijaitsevaan vanhaan taloon, jossa syödään, juodaan ja kuunnellaan musiikkia uima-altaan äärellä. Viime vuosina uskonnollisesti radikalisoitunut täti on ottanut asiakseen hankkia paikalle mikrofonin ja äänentoistolaitteet saarnatakseen ja rukoiluttaakseen läsnäolijoita. Viimeksi kun siellä joulun vietin, saimme kuulla läksytyksen siitä, että nuoret eivät käy enää messussa, ja että jumala näkee. Tätä seurasi yhteinen isämeidän käsistä kiinni pitäen. Syvä uskonnollisuus yhdistettynä uima-altaaseen, kylmään kaljaan ja taustalla soivaan brasilialaiseen kantrimusiikkiin ei ole ihan sitä, mitä toivon omalta joulultani.

Lahjat avataan silloin kun huvittaa, ilmeisesti suvusta/perheestä riippuen 24.12. illalla tai 25.12. aamulla. Ainakaan mieheni perheessä se ei ole samanlainen harras ”jaetaan ja avataan lahjat yhdessä, ihastellaan ja kiitellään” -hetki kuin omassa perheessäni. 25.12. aamulla kaikki heräävät omia aikojaan ja heille tyrkätään käteen pieni symbolinen paketti, jonka he avaavat sitten kun muistavat. Jouluihmiselle melko traumaattista.

Elävää joulupukkia en ole täällä ikinä nähnyt. Lapsiperheissä saattaa kuulemma käydä pukki lahjat jakamassa.

joulupukki

Joulupukki ja lämpöhalvaus

Joululauluja ei ole olemassa Brasiliassa. Jos paikallisilta kysyy, ainoa jonka he tietävät on tämä Simonen järkyttävä ysäriversio John Lennonin klassikosta ”Happy Xmas”. Tämäkin kappale herättää intohimoja puoleen ja toiseen, ja jotkut ilmoittavat boikotoivansa kaikkea ja kaikkia, jotka sitä soittavat. Käännettyjen sanojen lopussa toistetaan mm. ”harerama” ja ”Hiroshima, Nagasaki, Mururoa” (?!).

Tuossa samaisessa maaseutukaupungissa jouluperinteisiin kuuluu congado-kulkueiden seuraaminen. Congado on afrobrasilialainen perinne, jossa sekoittuu Angolan ja Kongon alueelta tullut kuninkaiden kruunajaistanssi katolilaisiin juhliin. Lähinnä rytmisoittimia soittavat osallistujat kulkevat pitkin kaupunkia värikkäissä vaatteissa, joista roikkuu pitkiä nauhoja, ja tanssivat musiikin tahtiin (ks. video alla).

Kyseisen kaupungin jouluun kuuluu myös cavalgada eli eräänlainen ”hevoskokoontumisajo”: kaikki kynnelle kykenevät ratsastavat hevosillaan tiettyä reittiä kaupungin läpi ja ympäri keskusaukion. Vyönsoljet kiiltävät ja stetsonit suojaavat päätä auringon porottaessa.

Loppuvuoden paras yhdistelmä onkin omasta mielestäni viettää joulu Suomessa rakkaiden ihmisten seurasta, tunnelmasta ja ruuista nauttien, ja sitten hypätä ripeästi lentokoneeseen juhlimaan uuttavuotta Brasiliassa. Uusivuosi Suomessa on ollut mielestäni aina vähän väkinäinen juhla: on jäätävän kylmä, ja vaihtoehtona on joko pukeutua toppahaalareihin ja seurata ilotulitusta jossain torilla kännisten ördääjien keskellä, tai juhlia sisätiloissa, mistä ei yleensä ilotulituksia näe. Lisäksi Suomessa uusivuosi ei oikein aloita käytännössä mitään uutta; suomalaisen vuoden katkaisee omassa mielessäni enemmän kesä(loma).

Brasiliassa ilotulituksia voi katsoa rannalla tai muualla ulkosalla kesävaatteissa. Joulukuuhun päättyy lukuvuosi ja työvuosi, ja uusivuosi otetaan vastaan sen värisissä vaatteissa, mitä toivoo tulevalle vuodelle: valkoinen – rauha, vihreä – terveys, keltainen – vauraus, vaaleanpunainen – rakkaus, liila – hengellisyys, ruskea – vakaus, oranssi – elinvoimaisuus, sininen – harmonia, punainen – intohimo, musta – vastuu, kulta – raha, harmaa – tasapaino. Yleensä pukeudutaan kokovalkoiseen, jota voi maustaa muunvärisillä asusteilla. Uutenavuotena syödään usein ruokaa, jossa on linssejä, sillä ne symboloivat runsautta. Monilla on tapana juhlia uuttavuotta rannalla ja ”hypätä 7 aallon yli”. Aaltojen hyppääminen rantavedessä klo 12 on afrobrasilialaisen Umbanda-uskonnon perinne, jolla pyydetään Iemanjá-jumalattarelta voimaa esteiden ylittämiseen tulevana vuonna.

Feliz Natal e Próspero Ano Novo!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Mainokset

2 thoughts on “Joulu ja uusivuosi Brasiliassa

  1. No onpa. Kyllä varmasti tulee ikävä koto-Suomeen paikallisten jouluperinteiden puuttuessa. Mutta kaikkea ei voi saada – uuden vuoden vietto kuulostaa erinomaiselta ja kohtahan on jo karnevaalitkin… Hyvää joulua sinne päin maailmaa!

    Tykkää

    • Tosiaan täällä tärkeintä on suvun kokoontuminen ja yhdessäolo – niin kuin Suomessakin – mutta kaikki ulkoiset joulun tunnelman tuovat asiat puuttuvat. Tänä vuonna on ohjelmassa joulu ja uusivuosi Suomessa. Aion vetää jouluyliannostuksen siinä vähässä ajassa, kun saan siitä nauttia 🙂 Hyvää joulua sinullekin!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s