Brasilian karnevaalit

Brasiliassa valmistaudutaan parhaillaan karnevaalien juhlimiseen. Hullunkurisia asuja suunnitellaan, parhaiden blocojen eli karnevaalikulkueiden aikatauluista otetaan selvää ja niihin osallistumisesta sovitaan kavereiden kanssa, ja innokkaimmat käyttävät insinöörintaitojaan löytääkseen helpoimman tavan kuljettaa mukanaan alkoholia, jossa on mahdollisimman edullinen suhde saavutetun pössiksen ja vessassakäynnin tarpeen välillä. Sanomattakin selvää, ettei paikallinen laimea olut ole tässä mielessä paras vaihtoehto.

Karnevaaleja juhlitaan laskiaisena, ja laskiaistiistai ja sitä edeltävä maanantai ovat pyhäpäiviä. Juhlat kestävät siis lauantaista ainakin tiistaihin, joskus myös keskiviikko saattaa olla ainakin puoliksi vapaapäivä. Wikipediassa esitetään karnevaaleille muutamia mahdollisia etymologioita latinasta, ja niitä kaikkia yhdistää sana carne eli liha. Ts. karnevaalien aikaan on perinteisesti juhlittu sitä, että lihaa saa syödä viimeistä kertaa ennen paaston alkua. En kyllä tunne ainuttakaan brasilialaista, jonka saisi grillin äärestä päivää pidemmäksi, joten juhlan nimi on suurimmalle osalle enää sanahelinää.

Karnevaalit ovat lihallista juhlintaa muussakin mielessä – meno on villiä, ja viranomaiset muistuttelevat turvaseksistä varsinkin karnevaalien aikaan. (Nuorten ihmisten) karnevaalit ovat käytännössä yhdistelmä suomalaista vappua ja kesäfestareita: pukeudutaan hassusti, ördätään kaduilla, kuunnellaan musiikkia, tanssitaan ja lauletaan, pidetään hauskaa, käydään pissalla bajamajoissa ja kadulla autojen takana, podetaan krapulaa, ja juodaan taas vähän lisää. 5 päivän ajan (perjantaista tiistaihin).

karne1

Tunnelma on tiivis Belo Horizonten Santa Tereza -kaupunginosan karnevaalikansan keskuudessa.

Kun Suomessa lasketaan mäkeä, Brasiliassa katubiletetään hikisissä tunnelmissa. Suomessa Brasilian karnevaalit yhdistyvät sanapariin ”Rion sambakarnevaalit”, mikä ei kyllä kerro koko totuutta: karnevaaleja on ympäri Brasiliaa melkein jokaisessa kaupungissa, ja niissä kuullaan paljon muutakin musiikkia kuin sambaa. Rion Sambódromossa eli ns. samba-areenalla karnevaalit tosin keskittyvät nimenomaan sambaan ja eri teemoilla esiintyviin sambakouluihin, ja tämä tapahtuma nähdään suorana lähetyksenä Brasiliassa ja ympäri maailman.

Karnevaalitunnelmaan virittäydytään jo monta viikkoa etukäteen, yleensä viikonloppuisin, kun blocot harjoittelevat repertuaariaan pré-carnavalissa eli ”esikarnevaaleissa”. Blocoihin osallistuu kymmeniä tai satoja soittajia, jota harjoittelevat vuoden mittaan lähinnä erilaisten rytmisoittimien soittamista valittujen kappaleiden tahtiin. Kansa seuraa kulkueen tahdissa, rumpujen huuma kumisee rintakehässä, ja Brasilian afrikkalainen kulttuuriperintö tuntuu ehkä kaikkein kouriintuntuvammalla tavalla.

Alla esimerkki siitä, minkälaisen ihmismassan yksi bloco voi saada liikkeelle.

 

Seuraavassa kuvareportaasia Belo Horizonten karnevaaleista muutaman vuoden takaa. Tässä perinteisesti mälsähkössä suurkaupungissa on aikaisemmin käynyt Helsingin juhannukset karnevaaliaikaan, eli ihmiset ovat kaikonneet joko rantalomalle tai juhlimaan muihin kaupunkeihin jättäen kadut autioiksi. BH:n karnevaalien kokoluokka on kuitenkin kasvanut vuosi vuodelta, ja tänä vuonna tapahtumien löytämiseksi on laadittu virallinen älypuhelinsovellus (jollainen tietenkin kuuluisammilla karnevaalikaupungeilla on ollut jo jonkin aikaa).

karne2

Kalja maistuu, ja pão de queijoa eli juustopullaakin on juhlaväen ostettavissa.

 

karne10

Joskus ravintola on varautunut juhlaväkeen pysyvällä kyltillä: ”Ei saa rummuttaa pöytiä tai soittaa instrumentteja. Emme palvele paidattomia henkilöitä. Kiitos ymmärryksestänne”.

 

karne3

Kova laki eli sotilaspoliisi partioi

 

Karnevaaliasun perimmäinen tarkoitus on aiheuttaa hämmennystä ja mielellään myös naurua – ventovieraiden asuja kehutaan, ja heidän kanssaan halutaan valokuviin. Tämä kaksikko lähti juhlaan palmuina (joihin oli sidottu riippukeinu). Siihen luultavasti kutsuttiin makoilemaan, etenkin neitokaisia.

karne4

Karnevaaliarvoitus: missä Vallu (Waldo) luuraa?

karne5

Joko löysit?

karne6

Miesten yksi peruskarnevaalihassutteluasuista on pukeutua naiseksi. Se ehkä kertoo jotain yhteiskunnan valtasuhteista, kun naisellisiin tai naisellisiksi pidettyihin vaatteisiin ja pitkään peruukkiin pukeutuminen on ”hassua”. Tässä esimerkki, öö… miessumoballerinoista? Varmaan mukava asukokonaisuus ottaen huomioon +30 lämpötilan ja vessafasiliteetit.

karne7

Tässä tämän vuoden vaihtoehtoinen karnevaaliasu niille miehille, jotka eivät ole ihan päässeet ns. kesäkuntoon. Onkohan näissä avokadoissa hyvää vai huonoa rasvaa?

Karnevaaliasut voivat toki ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin. Tämä kävelevä poliittinen satiiri on kiertänyt somea ahkerasti tällä viikolla. Kerroksia on niin monta: Ensinnäkin hänellä on päällään Brasilian jalkapallomaajoukkueen keltainen paita, joita oikeistoon taipuvaiset, entisen presidentti Dilma Rousseffin viraltapanoa kannattaneet mielenosoittajat pitävät. Lisäksi hänellä on kädessään kattila ja kauha, joita hakkaamalla avonaisen ikkunan äärellä osoitetaan mieltä monissa Latinalaisen Amerikan maissa (port. panelaço, esp. cacerolazo). Etenkin viime vuonna Rousseffin ja hänen hallituksensa joka ikistä TV-esiintymistä säesti kattilankilkatuksen sinfonia ympäri maan. Pisteenä i:n päälle hän on marionettinukke, mikä symboloi sitä, että hänen mielipiteitään ohjailevat hänen tietämättään häntä suuremmat tahot (rikkaiden sukujen omistamat mediayhtiöt sekä poliittinen ja bisnesmaailman eliitti), joille tavalliset kansalaiset ovat vain hyödyllisiä idiootteja.

Brasilian karnevaalit ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma – edes yhden päivän ajan, jos ei viittä päivää jaksa bilettää porottavan auringon alla. Ilo ja hyvä fiilis tulevat taatusti, jos ei väentungoksesta, niin ainakin kanssajuhlijoiden hulvattomista asuista.

Onko sinun asuinmaassasi vastaavaa laskiais- eli karnevaalimeininkiä?

Mainokset

2 thoughts on “Brasilian karnevaalit

  1. Kiinnostava katsaus Brasilian karnevaaleihin.
    Asuinmaassani (Saksa) karnevaali on tai ei ole teema, missä sitten asuukin. Kölnin ja Düsseldorfin vuosina sitä ei voinut olla huomioimatta. Iso juttu. Hampurin vuosina ei mitään havaintoa ( toki tv:ssä). Nyt täällä Münchenissä yksityisiä bileitä, ajankohtaan sopivia leivonnaisia tarjolla ja osalle työntekijöistä tiistai vapaa. Brasilialaista meininkiä täällä Baijerissä ei ole!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s